Lite arg på Frida Hyvönen

Jag är faktiskt lite arg på Frida Hyvönen. I flera år har jag klurat på en roman. Den finns inne i mitt huvud och är ett slags skildring av 1900-talets sista år och 2000-talets första år, om att bo i London och flytta hem och så vidare och bla bla. Ni vet, lite generationsroman så där. I alla fall så släpper Frida Hyvönen en skiva för några år sedan och bom så finns en del av min roman nedgjuten till en endaste liten sång. I en låt får hon ner allt det JAG skulle skriva om staden London, om att bo där, älska staden, bli hatad av den och pojkarna där och så vidare. Skit också tänkte jag! Tur att det är en så satans bra låt och att jag verkligen tycker om allt Frida rör vid, annars hade jag nog skickat typ en bajsbomb till henne. Nu slipper hon det!

Lyssna på en del av "min" roman nedan, hittade bara en knacking live-version men det går ju bra att gå in på Spotify och söka upp den också. Frida Hyvönen med "London" alltså.

/Annika


dagens loppisfynd

Tänk vad glad man kan bli. En muminfantast som jag lyckas springa på denna fina lilla muminklocka på en loppis inne i stan idag, vilken lycka! 30 kronor fick jag ge för sötnosen som ungen kallar "Norken". Och han är rätt, det är en variant av Snorkfröken. Tack loppisguden (om det nu finns någon?)!

/Annika


this is who I am




Jag är bara sån, att jag börjar lite härochvar, att jag dampar loss med det ena och det andra. Att jag plötsligt får för mig att möblera om eller måla något. Och jag behöver få utlopp för detta. Jag får inte mattas av eller hämmas. Låt mig freaka loss och stöka och greja som jag vill. För då mår jag bra och är lycklig. Ajabaja den som försöker sätta locket på och stoppa upp. Då kvävs jag och kan inte andas. Det är bara sån jag är!

/Lovisa


Istället för Skansen

Tänkte ge ett litet att-göra-tillsammans-med-barn-i-Stockholm-tips, för även om vi bara verkar drömma om att komma härifrån så finns det såklart en massa bra saker med hufvudstaden (min tvångstanke är att uttala huvudstaden som hufvudstaden, snobbigt och grannt) både för er som redan bor här och för er som kommer på besök.

Skansen i all ära, jag älskar Skansen. Men för en liten snart två-årig unge kan Skansen ibland te sig väl stort och innehållsrikt och innan lodjuret ropat hej och räven raskat över isen så har ungen somnat i barnvagnen och föräldern är minst 150 spänn fattigare och trött i benen.

Ett gratis djur-spanings-alternativ är att besöka någon av stadens 4H-gårdar. Vi besökte Augustendals 4H-gård i helgen och de har lagom mycket små fina djur som ponnysar, får, höns och kaniner så att ungen kan roas någon timme för att sedan bli kanelbullestinn i deras söndagsöppna kafé.

Ungen sprang glatt omkring och såklart var hopp i vattenpöl framför hästhagen en av höjdpunkterna. De större barnen hade möjlighet att får pröva på ponnyridning för 20 kronor och gården har även andra aktiviteter under veckorna som bland annat ett dagläger för barn där de får vara med och ta hand om djuren en hel dag.

På gården finns också en lekpark med gungor och rutschkana och några katter som var omöjliga att fånga in för ungen. Att somna i vagnen efter besöket gick sedan alldeles utmärkt.

Jag vet att 4H-gårdar finns i flera städer runt om i landet och det finns också liknande ställen där barnen har möjlighet att få se djur på bondgård och till och med få vara med att sköta dem. Kolla upp med turistbyråer och liknande när ni far runt i Sverige. De ska vi gör i sommar i alla fall. Någon som har tips på några sådana ställen i Skåne och runt Sundsvallstrakten?

/Annika



att finna skatter under mattor


det är härligt. Och att slita bort en platsmatta från en kattvind. Leta igenom allt lämnat och lite då och då finna små skatter. Det är ungefär i det stadiet vi är nu.

Och sent första kvällen råkade sambon min skada taket i vårat kommande sovrum. Detta sa han lite skamset när han kom ner. Det bästa var att det skadade taket bara var en skiva som lossnade med ett ryck och befriade träplank som bara väntar på att få på sig lite färg.


Upp och ner springer vi, men prylar till sina platser eller till återvinningen. Det börjar bli lite ordning, men för en besökare ser det nog ut som kaos. Ett par femåringar visar sig också vara attans duktiga på att riva bort tapeter. Vi säger att de leker fuskbyggarna och sliter och drar i de gamla tapeterna.

Här är lite av skatterna vi rotat fram...
1.Koppar med fat precis i min smak, Florian GEFLE 2. Ett helt gäng med hattar att leka med. 3. vas, SKRUF 4. Fin, fungerande och för stora och små rolig kvittoskrivare. 5. Glasburk i underbar grön färg 6. Finfin vattenkanna, från Kockum, vi har en matchande kastrull 7. Fantastiska tallrikar som passar oss perfekt då alla våra är trasiga och jag inte funnit några nya än. Och så bara älskar jag dessa. Evy Rörstrand.

Det känns lite för bra för att vara på riktigt allt detta. Vi fann ett hus att tycka om och leva i. Vi fick det till ett mycket sparsamt pris och huset lämnades till oss fyllt med härliga ting från förr. Vi kommer bort från stan och till råga på allt så sägs att det i grannhuset huserar till liten femåring.

/Lovisa

älska Joanna Newsom

...det måste man när man hör denna fina sång från nya albumet. Och fina fina bilder på henne får man på köpet. Lovely! Hon spelar på Dramaten den 24:e maj och då ska jag absolut dit, kom ni med!
/Annika

Mitt dagliga surdegsbröd

Mitt dagliga surdegsbröd köper jag på Enskede bageri (som jag skrivit om tidigare). Det kostar bara 8 kronor att ta med och är himmelskt gott. Utan det hade det inte blivit mycket till magisteruppsats eller bloggande. Ska jag någonsin bli så där pretto och sitta på kafé och skriva roman (och det finns risk för det!) så kommer jag att sitta i deras stora fönster och blicka ut över Enskedeinvånarna och flitigt plita ner alla iakttagelser på laptoppen. DN skrev om bageriet i förra fredagens "På stan"-del, men jag tyckte det var lite lamt skrivet även om de fick fyra plus. Nåja, då kanske jag får ha kaféet för mig själv ett tag till (tillsammans med alla latteföräldrar och andra pretto-skribenter från Enskede då).
/Annika

p.s På bilden ser ni också deras brioche med citronkräm som jag har börjat knarka. Jag drömmer om den på nätterna och blir alltid lika besviken om den är slut när jag kommer dit. De har också brioche med mörk choklad och pumpakärnor. Direkt från himlen som sagt.


Flyttdagen är kommen & kalla fötter

Nu är dagen här. Dags för flytt. Och jag har lite kalla fötter. Men det har jag ju i och för sig alltid. Inte så att jag fryser men sambon min gastar när jag på morgonkvisten söker kontakt under täcket med mina fossingar.

Va tusan håller vi på med egentligen. Det känns som jag är smått radiostyrd, som att någon annan sköter mina handlingar. Och att jag, nästa vecka, skulle kunna vakna upp och undra var fasen jag är, och vad som skett. För allt blir ju uppochner, arbete, ungarnas förskola, stadsliv blir till lantliv och vi ska faktiskt bo i ett samhälle där det finns en affär; affären och där inga andra butiker finns, inga krogar eller restauranger, förutom Pizzerian i bestämd form singularis och med fullständiga rättigheter.



Och i gårkväll var vi ute och åt en sista middag Annika och jag. Fast inte en sistasista, utan som Annika formulerar det en sista middag i den här eran. Den här eran som är på väg att ta slut. För att ge plats åt en annan. Eran som började med Jakan och Internatet, för mig via Huvudsta och Solna sluta i Sundbyberg. Och en era som på nåt vis och vänster varit just vår era, Annikas och min. Vår tid att lära känna varandra och på varsitt håll skaffat familjer. Fast ändå tillsammans.

Men nu är det dags. Lite kaffe innan bilen ska fyllas, ungarna ska till barnvakt och vi tar fulvolvon till banken för att byta ett par signaturer mot en nyckelknippa. Och jag drar på mig raggsockor på fötterna.

/Lovisa


en liten bil gör en liten unge så glad

När vi besökte huset för att mäta lite och hälsa på lite släktingar till de snart forna ägarna, fick stora ungen en bil.

- Tycker du om bilar? undrades.
Och ungen nickade, om så blygt.
I sin hand fick han snart en fin gammal bil.

Lycka för en femåring är att få en liten fin bil. Och för en mamma också, då den är såå bedårande. Inte sant?
Någon som kan datera skönheten?


/Lovisa

Två sidor av kulturbarometern

Denna vecka har jag inhandlat två saker som skulle kunna sägas representera två vitt skilda sidor av en eventuell kulturbarometer. På ena sidan den härligt pretensiösa tidningen "VI läser". Två av mina favoritförfattare i samma tidning, bättre kan det inte bli. John Aijvide Lindqvist, som släpper ny bok i maj! Och Sara Stridsberg som skriver så man blir grön av avund.

På den nedre delen av barometern (beror på hur man ser det såklart) hittar vi min Blocket-fyndade "Sex and the City"-box. 350 kronor för alla avsnitt ever. Jag blev så sugen på att se vad det var för serie (har bara sett något enstaka avsnitt förut), varför är den så satans populär? Och si så där 12 avsnitt senare har jag väl viss förståelse, det är ju ren och skär (!) hjärnslö underhållning som jag verkligen är i behov av ibland. Lite som att köpa en ELLE och sen glömma bort vad som stod i den. Någon igenkänningsfaktor har tyvärr (?) inte dykt upp ännu, eller jo, när jag var 12 pratade jag också bara om killar, killar, killar, men det var ju ett tag sen.

Så två sidor av en kulturbarometer var det alltså. Nästa vecka kanske det blir ett inköp av tidingen Bang och sedan boxen med ALLA avsnitt av Paradise Hotell (i studiesyfte alltså).
/Annika

Farväl Sundbyberg, en sista promenad i kvarteren




Ok då, det är lite sorgligt. Att packa ner ungen i vagnen och kanske för sista gången skjuta iväg den längs grusiga trottoarer i ett vårlikt Sundbyberg. Det är lite trist att kanske för sista gången svänga upp vid Boulevarden med Myrorna i sikte. Det är faktiskt lite trist att för sista gången slalomköra mellan vårtinade hundskitar.

Min Myrorna-vän ville att jag skulle komma in och säga hejdå innan flytten på fredag, men det blir bra så här. En sista tur idag. Med lite fynd med hem. Jag har svårt för avslut. 
Vi tog också svängen förbi Åhlens, där jag plockade ihop en take-away vegobuffe-låda. Alltid lika god, lika fräsh och fin och jag tyckte att den finfina mannen i kassan såg extra fin ut idag.

När jag gick här längs gatorna i gamla Sundbyberg kändes det lite märkvärdigt. Vårsolen var lite extra värmande och husfasaderna i klarare färger än vanligt. Jag såg på andra mammor med barnvagnar, tanter med rullatorer och gubbar med matkassar. Var skulle de och var hade de varit? Och så tänkte jag på vart vi är på väg. Till en "ny" stad och ett "nytt" hus. Ett nytt liv... och det börjar kring Påsk, som för övrigt är den finaste högtid jag vet. Det blir nog bra det här... så farväl Sumpan!

/Lovisa

Hemstad

I helgen var jag och ungen i min hemstad på besök. En ganska så medelstor svensk stad. Och ändå liten. Vi gick runt på mina gamla skolgårdar. På lågstadieskolan. Jag tror det var en fin tid. På högstadieskolan. Kanske var det där jag lärde mig att aldrig riktigt lita på någon.

Nere på stan (för mitt barndomshem ligger "uppe på" ena bergssidan) gick vi förbi ställen som betydde så mycket då. En numera nedlagd kiosk där vi köpte plockgodis över disk. Kinarestaurangen där hela familjen alltid åt middag när vi barn fyllde år. Jag beställde currykyckling varenda gång, jag tyckte det var så exotiskt. Café Charm där jag och bästisen köpte cola och bakverk. Fnissandes. På gymnasiet öppnade kaféet en filial där bara "innefoket" huserade. Då fnissade jag inte där längre. Och så Grillen ja, som tydligen heter Kebab house nu, som fungerade som en ungdomsgård på vintrarna då hembränt och cola inte värmde tillräckligt länge och suget efter att dela på en stor strips (med dressing!) blev för stor.

Och ungen springer på gatan utanför sin morfars hus och har allt det där framför sig, men i en helt annan stad. Och i en helt annan tid. Tur är väl det höll jag på att säga (och skrev det) men jag antar att sämre hemstad än min kan man säkert ha.

/Annika


ett forna sommarstugehus, ett hem för en fin familj

I ett forna sommarstugehus huserar en familj med två vuxna, två ungar och en boxer. Deras hem är inrett med både nytt och gammalt i en charmig blandning. De har plockat de goda russinen i IKEAs kaka, såsom barnstolen Färgglad, kökspallen Bekväm, sänghimlen Fabler och den fantastiska sängen Minnen. Lite här och var kan man glädjas av små detaljer, såsom småfåglar eller prismor.  Huset pryds också av fina loppisfynd och saker från deras egen barn-era. Barnens målaralster pryder väggarna och färgerna är många och varma. Man blir glad hemma hos Fredrik och Clara, och Lennart (som är boxern) blir glad för besök. En och annan kyss bjuder han oss på. Ganska snart fick vår lilla bebis en hälsningskyss i ansiktet. Chockad satt han och tittade och då jag tror immunförsvaret drar igång ordentligt av hundkyssar blev jag som mamma lika glad som Lennart.


1. En fin detalj och härlig kontrasterande porslinstallrikar på väggen. 2. Pappa Fredriks gamla barnstol håller än.
3. Boxern Lennarts matplats 4. Brun soffa matchar den retropsykadeliska väggen. 5. Ikeas plåtskåp agerar TV-möbel.
6. Ett kök i svart och vitt. 7. Lennart himself. 8. Ikeas bästa möbel ever. Den billiga och fina pallen Bekväm. 9. En vacker kruka likt ett konstverk mot den röda väggen. 1o. Lite här och var finns små söta detaljer, som här en liten fågel i hängglaskrukorna.

Clara arbetar på förskola och det märks i barnens rum. Leksaker har sin plats och genomskinliga plastlådor gör det lätt för barn att överblicka och finna, och inspireras till lekar. Det blir ju också lättare för barnen att själva kunna städa i ordning.
 
1. En liten smurf. 2. En docksäng med ålder. 3. Söt sänghimmel och vitmålat tak. 4. Stora barnets säng. 5. Claras egenhändigt gjorda tygtavlor. Och stora barnets konstverk har fått respektfulla pinnramar. 6. Ett alldeles lagomt lek- & skaparbord med en söt hund. Var har ni föresten fått hundbilden ifrån? 7. En underbart ljuv mobil i form av en kvist och färgglada prismor och pärlor. Jag fullkomligt älskar den och har ett förslag till dig Clara. Du tillverkar en sådan till mig och jag syr dig ett överkastlapptäcke. 8. Det stora barnet. 9. BRIOS tidlösa spis med glad emaljkastrull. 10. Lilla barnet med sin fina mamma.


1. Stora barnet väntar på bulle. 2. Vad funderar du på Fredrik? 3. Värmande kamin och ett gammalt lapptäcke. 4. Fina familjen som småfigurer. På en annan hylla finns ett tredje lilltroll. 5. Gott kaffe i goda koppar. 6. En fjäril har landat i en (jahapp där är jag igen med mitt bristande växt- och blomkunnande, vad heter skönheten? )
 växt...

Det finns vackerheter också i familjens lummiga trädgård. Under en buske kan det dyka upp ett rådjur eller en och annan tomte. Och lamporna i pippiträdet glittrar som smycken.


1. En underbar staketrad som har varit teaterrekvesita. 2. Välkommenskylt på en vackert sliten rakspegel. 3. Ett rådjur vilar i trädgården. 4. Lampor och prismor i familjens pippiträd. 5. Clara hjärta Fredrik = sant. 6. En utav flera tomtar i trädgården. 7. Ännu en lampa från Pippiträdet. 8. En äldre klocka som vacker detalj. 9. Å en ganska sliten tomte.

Så backade vi ut från familjens trädgård. Vinkade till allihopa och ser fram emot ett gemensamt påskfirande i vårat nya hus. Vi ses! Och tack för titten! Och kaffet.

/Lovisa

vad jag kommer sakna av Sumpan



Visst, det är en fin liten stad, sundbyberg. Kunde man i
Up´skt anda lyfta staden och placera den lite längre från Stockholm, skulle den vara perfekt. Men visst, det finns sånt som jag förälskat mig i och kommer sakna. Som tillexempel:

Den vegetariska Åhlensbuffén är bäst här i Sumpan. Fridhemsplan har ingen chans och stans Åhlens är så stort och stökigt. Det är i Sumpan som de små träden (broccolin) smakar godast, som rödbetorna är smarrigast och som bulguren är saftigast. Sen att det är trevliga människor som jobbar där är ju en extra bonus. Inte som jag minns hur folk på Åhlens var när jag var liten. Då verkade det vara ett kriterium för att få jobba där, att man skulle vara sur och bitter. Eller också var det bara mot oss kids.



Den fina restaurangen Levents med trevliga och roliga Medusa. Här kan ni fylla er med god dryck och mat för en billig peng. Trevligt, gott och fint. Betydligt godare och trevligare än den välfyllda (överkokta) pastarestaurangen mittemot. Hör mitt ord och pröva... och glöm gamla alkishaksvibbar från tiden då den hette Blåklint.

Fiket Pinglan, med ägarinnan Nettan. Där skrev jag stora delar av mitt exarbete, där har jag fått i mig många enkla men goda frukostbufféer. Nettan kokar havregrynsgröt och det lattefria fiket har fyllt min kaffelusta med många påtårar. Klientelen på fiket är mestadels arbetare. Och med det menar jag blåställsklädda, signalvästprydda och smutsiga karlakarlar. Visst, samtalen kan vara både sexistiska och mansgrisiga. Men myten om att det är tjejer/kvinnor som skvallrar och att män inte kan se nya dukar eller prata känslor raseras när man ofrivilligt tar del av alla samtal och diskussioner. Öppnar klockan sex på morgonen och kan förgylla en morgonfrukost innan dagislämning.

Det bästa Myrorna i stan. (nåväl, kanske på samma plats som Ropsten, men Sumpan vinner i trevlighet). Finfin personal, framförallt en kvinna som liksom vi har en massa katter och som alltid pratar med mig och charmigt kallar mig "tjejen". 
- Hej tjejen! får jag höra när jag från garageinvägen svänger in med barnvagnen. Och så brukar hon bråka på mig att jag jämt hittar så fina saker. Att jag köper sånt som också hon vill ha. Ja har gjort nedrans massa fynd där på Myrorna, sedan det öppnades. Böcker, möbler, barnkläder, prylar....

1. Den romantiska takkronan, 140:-. 2. Skrivbordet mitt som var teakfärgat innan ommålningen, 250:- 3. My litte Pony som kylskåpsmagnet, nåväl det är magneter i fötterna och den fäster på kylen. I min samling har jag numera tre ponnysar. Femåringen är mycket avundsjuk på mammas leksaker. 5:- 4. Buzz Lightyear för 45:-, placerades i en fin klädd kartong och femåringen fick den i julklapp (förutom massa annat), och den var nog hans bästa. 5. Finaste barnjackan ever, om ni frågar mig. 140:- 6. Ett bord som var mahognysvart på nå vänster men som nu är vitmålat och finns i ungens rum omringade av ett gäng pinnstolar. 200:-


Charmen med att bo i en "småstad" där man hälsar på den ena och den andra, den lokala retro-butikens ägare, som springer på samma loppisar som jag, och som alltid hälsar. Loppis-Gallerians fina försäljerska Fatima, som tror att femåringen min är en flicka. Och som jag låtit göra det, i tron (och vetskapen) om att han blir så mycket mjukare och finare bemött då.

Den underbara kvartersbutiken Gabriels, där just Gabriel arbetar. Öppet till 23, varje dag! Det mesta finns och det är så fantastiskt lyxigt att kunna springa ut ur porten och in i butiken på en minut för att köpa tidning, folköl, mjölk, semla, tvättmedel, ost. I framtiden, på vichan, lär vi få lov att vara lite mer strukturerade i vår matvaruhandling.








Det är det som jag kommer sakna. Men tro mig, jag kommer åter någon dag. Till Myrorna alldeles säkert, till Pinglan en tidig morgon för en skål gröt, till Åhlens för en god lunch. Kanske köper tugummi hos Gabriels innan Levents för en fin middag.

/Lovisa

Sallad till lunch...

...kan vara väldigt smarrigt ibland. Idag gjorde jag en "restsallad" på det vi hade i kylskåpet: couscous från gårdagens middag, gurka, ruccola, tomat, kikärtor, majs, en bit fetaost, avocado och rostade solrosfrön. En klick Ajvar till det och klart! Väldans gott och enkelt. Eftersom vi sorgligt nog är mästare på att slänga mat i onödan i det här huset så får nog dessa "restsallader" bli en bra vana hädanefter.

/Annika


En hyllning till våra läsare


Under vår tid som blogg-skriverskor (det tar alldeles för mycket emot att skriva att vi är bloggerskor, det förknippas för mycke med karaktärer som heter typ pussie, bettanblondin eller nån annan spegelfotograferande, cocacolainnehållsskrivande brutta) har vi samlat ihop en fin skara läsare. Ni är ett ganska stort gäng som läser vår blogg och vi vet inte vilka ni är eller vad ni tycker och tänker. Men några av er har vi fått nys om. Och det har gjort oss glada och stolta. Så idag tänkte vi dedikera den här bloggen till er alla och speciellt till dessa fem:

du, moster till vår fina vän Mathias som vi har förstått läser vår blogg. Det är härligt att få höra att du uppskattar våra skriverier och bilder.

du, goa, snusande fina Swempa som kollar bloggen varje dag innan jobbet. Vi ses i påsk, hoppas vi... OSA i kommentarsfältet!!

du, snälla tjej vid namn Lina som skickat ett alldeles underbart mail till oss, med ovationer som fick upp våra mungipor och gjorde oss glada och inspirerade till att fortsätta. Tack!

du, entusiastiska vännen Maria från Hassela som skrev så fint och peppande till oss, vi ses i sommar med kidsen!

Hanna & Martin (som såklart inte är en person utan två, men så blir det när man är ihop) som går in nästan varje dag och läser på olika håll. Så jäkla skoj att ni gillar det vi gör!

Aldrig har skrivandet och fotandet känts så lustfyllt och meningsfullt som här i bloggen. Vi lovar att ramla vidare, så länge ni är med oss. Vi ses!


 
/Annika & Lovisa


Jävla magisteruppsats...

... vem har bestämt att du ska se ut som du gör? Att du måste ha ett visst utsseende, vara fylld av korrekta punkter och komman och Harvard och Oxford-system hit och dit. För gör jag minsta utstickare från vad du anser riktigt får jag inte godkänt. Och vem tusan har kommit på att du måste vara si och så många sidor lång, ha en dötråkig förprintad framsida med en lagom käck titel och ett abstract som alltid ser likadant ut! Inte heller får man (!) använda ord som man och helst inte så mycket jag eller vi heller för den delen. Egoistiska jävel! Allt ska bara handla om dig.

Du torkar dig i arslet med all min kreativitet. Du skrattar medan du gör det. Det är elakt tycker jag.

Jag är så trött på allt du kräver av mig! Det är slut mellan oss! Om några veckor i alla fall. Då ska vi ta mig fan aldrig mer ses! Då kan du få tuffa vidare och plåga någon annan stackars livrädd student. Och därmed basta.

/Annika

p. s. På bilden min tusende kopp kaffe idag.



att flyttpacka och för en stund skippa NEJTACKingenreklam-lappen

Det är dags att packa. Nåväl, jag har ju redan börjat med några kartonger. Men det är mycket kvar. Jag lägger ner en pryl och längtar efter att det är dags att plocka upp den igen. I en ny kommun, ny stad, nytt hus... Nytt liv?

Jag brukar slösa några extra riksdaler på att ringa spådamen Sirkku Björklund för att få lite guidning i livet. Hon har alltid sagt att vi inte ska bo här i lägenheten då den har nummer 9. Och nummer 9, det är inte bra att ha som husnummer. Hon förklarar det som ett ständigt lågtryck. När jag idag ringde Sirkku och hon typiskt nog (eller förväntat) frågade om numret på nya huset, var det knappt att jag vågade höja rösten. För det är 9 igen. Hon trodde att jag kanske kunde leva med det i och med att jag minsann är en sjua... men det kunde vara svårt.

Nåväl, det känns bra i hela min kropp i alla fall. Jag känner lättnad och hopp. Jag njuter av att organisera flyttkartongerna och gör ritningar för hur vi ska inreda och måla. Fastän jag vet att jag inte ens kommer titta på de noga planerade attgöralistorna. Kanske behöver jag just det där nedskrivandet för att få kontroll. Kanske behöver jag få strukturera med pennan.


Stora ungen slår varsamt in sitt köks husgeråd i tidningspapper. I dagarna har vi rivit ned "NEJ-TACK-INGEN-REKLAM-LAPPEN" och vips har golvet framför dörren fyllts av inslagspapper till sköra glas och koppar. Praktiskt va?!


/Lovisa

Lycka för en loppisfreak är att köpa ett hus med lösöret kvar

Jodå, du läste rätt. Huset blir vårt med det lösöre som finns.  Givetvis och såklart plockar de ut det personliga och sådant som de vill ha kvar, men mycket (läs massor) blir kvar. När vi smög runt och tittade första gången kom det på tal. Säljaren muttrade lite skämtsamt:

- Om ni tar hand om alla saker och möbler kan ni få huset lite billigare.

Och säg det till en loppistok som får själslig orgasm av gamla tingestar. Sambon min föreslog för säljaren att han skulle skicka ut oss genom dörren, sätta upp en loppisskylt och bjuda in igen. Jag skulle köpa allt, hävdade han. Och lite så är det. För det är ju något väldans intressant när de som bott i huset innehar en hedersvärd ålder och inte köpt så mycket "nytt" de senaste 40 åren.

Jag vågar inte hoppas på några saker eller möbler, men fastnade såklart litegranna. Och önskar....



Önskelistan min


* En vit mycket gammal barnsäng där stora ungen kan sova
* En vanilin-plåtask att fylla på nytt vaniljsocker i
* En 50-talssoffa med teakplattor på armstöden (med tillhörande fotöljer)
* En svart typ skinn-quiltad fotölj med snurr
* En plastmatta, anno 50-something att placera framför soffan
* En rosa plåtask att förvara små fina leksaker i
* En underbar 50-talslampa på fot att ställa vid soffan och mattan
* Ett kraftigt köksbord att måla om och äta vid
* En zinkbalja lagom att bada lillungen i
* En liten ljusblå plasthylla att sätta under vårat ljusblå plastbadrumsskåp och bredvid vår matchande ljusblå hängare

Vi får väl se vilka önskningar som slår in... Om 11 dagar vet jag....(och ni) Och jag brukar ju ha "loppisflyt"...

/Lovisa

Nationalencyklopedin förklarar:
lösöre, lös sak, benämning på lös egendom som inte är t.ex. byggnad, pengar eller värdepapper. Lösöre utgörs främst av t.ex. möbler, husgeråd, maskiner och transportmedel.


Renoveringssamvete

Vi (läs hantverkarna) är i full färd med att bygga ett nytt rum i huset och snart drar badrumsrenoveringen igång. Det nya rummet ja. Som jag bara kände att jag MÅSTE ha. Ett till rum. Eller? Måste vi verkligen ha ett till rum. Mitt dåliga renoveringssamvete kommer för mig titt som tätt. All den här renoveringen som vi och många andra i Sverige pysslar med just nu, hur nödvändig är den i många fall? Visst, nytt badrum måste just vi i princip ha för vattenstammarna och brunnarna från 60-talet håller på att smulas sönder. Men allt det andra? Det är mest lyx. Jakten på det perfekta hemmet som vi ska bli så förbaskat lyckliga i. Och all denna nyproduktion som tär på vår stackars jord. Fan, man ska vara glad att man har tak över huvudet.

Jag dövar mitt dåliga samvete med att åtminstone inte köpa nya möbler till rummet. Det blir sådant vi redan har (för källaren är ju full av möbler) och sådant vi kan få av vänner och släkt. Och lite loppisgrejer då. Vi använder vår gamla köksdörr till rummet istället för att köpa ny. Den är inte speciellt fin men den fanns redan här i huset så varför inte använda den. Vi ska också försöka använda upp färg som vi har, och tro mig det finns burkar med vit färg lite varstans i det här huset. Förhoppningsvis lite gamla penslar och rollers med.

Och efter den här renoveringsomgången är vi väl klara va? Då kan vi börja det lyckliga livet i våra tusen rum. Men förresten, ytterdörrarna, är de inte lite slitna? De måste nog bytas. Och uteplatsen börjar se risig ut. Bäst att kavla upp ärmarna och åka till Bauhaus och IKEA igen. Eller?
/Annika


 • ATT LETA FINNA OCH INREDA HUS
 • FILM & TV & BÖCKER
 • FOTOGRAFIER
 • GENUS och FEMINISM
 • HEMMA HOS
 • LIVET
 • MILJÖN VÅR
 • MIN MORFAR OCH JAG
 • MUSIK
 • Roadtrips
 • SAMLARE
 • TIPS OCH IDÉER
 • TRÄDGÅRD och BLOMSTER
 • UNDERBARA VEGETARISKA MATEN
 • VECKANS FEM...
 • VINTAGE OCH LOPPIS
 • jul i våra hus
 • RSS 2.0