nyårshänget
Jag hade tantvarningstöntigt förberett servisen redan kvällen innan.
Förrätt: Jordärtskockssoppa och parmesanpinnar
Parmesanpinnar
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 5 dl ljummet vatten
- 1 msk olja
- 13-14 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 100 g pinjenötter
- 200 g färsk parmesan
- 2-3 msk gourmetsalt
- Pensling:
- uppvispat ägg
- Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner salt, olja och det mesta av mjölet. Knåda till en smidig deg och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela degen i två delar. Kavla ut varje del, på lätt mjölat bakbord, till en rektangulär platta. Pensla plattorna med uppvispat ägg. Hacka nötterna och riv parmesanen fint. Strö på nötter, parmesan och gourmetsalt. Vik ihop degplattan på mitten. Sporra eller skär den i cirka 1 cm breda remsor. Vrid ändarna åt var sitt håll och dra försiktigt i degen så att den blir längre. Rulla remsorna i parmesanost. Lägg dem på papprade plåtar. Låt dem jäsa i 10 minuter. Grädda dem i 10-15 minuter.
ungarna älskade dem!! Både att baka och äta!! Bland mecket med att ha små ungar med i baket intalade vi oss präktig emellanåt att " ha gärna med barnen när ni bakar, det är TREEVLIGT!"
Soppan kokade vi i gjutjärnspanna. Innan vinet och grädden kommit i var vi rädda att den var en flopp, då den såg så förbaskat svart ut. Tillsammans med det suspekta vedugnsbakade svår-brödet tänkte vi att SVART-soppan skulle floppa. Men attans va god den blev!!
Jordärtkocksoppa
1 stor gul lök
600 g jordärtskockor
2 stora potatisar
1 msk smör
1 msk olivolja
8 dl vatten
4 msk grönsaksfond
3 dl matlagningsgrädde
salt och nymalen peppar
Skala och skär lök, jordärtskockor och potatis i bitar. Lägg i vattenbad med citron så att de inte blir bruna. Hetta upp smör och olja i en gryta. Fräs grönsakerna utan att de tar färg. Tillsätt vattnet och fonden. Låt koka tills jordärtskockorna blivit mjuka. Kör den slät med en mixerstav eller i en mixer. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar. ( hä i lite habanero eller chili för extra sting!!)
Huvudrätten; Quorn Bourguignon på långkok från dag till kvällning. Yummie!
Quorn Bourgingon
1 påse quornbitar 2 msk |
2 st |
2 st |
1,5 tsk |
2 krm |
3 msk |
6 dl grönsaksbuljong/fond brysselkål (så mycket som ni diggar!) |
|
2 msk |
0,5 tsk |
1 st |
3 st |
20 st |
400 gram |
2 |
Tillagning
8 - 10 portionerSkär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skala, hacka och hä i den gula löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
Låt grytan småputtra så länge som det hinns med innan matdags.
Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem.
Lägg i smålökar, svamp ochquorn och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Till detta kokade vi ris och dekorerade med att blanda i lite gojibär. Yummie!!
Ungarna beställde ballonger.
Efterrätt: Marrängbotten med grädde, glass och bär.
Och som kom det GODA nya året! tack fina Magda, Johan, Morris och Svea för ett fint nyår. Och tack Glenn för att du också kom och joinade oss.
/Lovisa
så himmelens gott det ser ut! lagade själv jordärtskockssoppa härom dan, men nu fick jag ett nytt recept, TACK! och gott nytt år!