Pimpad mörkläggning

När man är som jag och lider av gardinallergi är det nödvändigt att finna andra lösningar för mörkläggning. Ikeas vita soluteslitande rullgardiner blir en bra och relativt billig grund. Och med dyrt (och billigt) inköpta spetsar och band blir det vita mer ombonat. Till en början sydde jag fast banden, men kom på att limpistol eller textillim är en både snabbare och enklare metod.

Så till vårat sovrum en spetsig variant...

Till femåringens rum en färgglad och barnvänlig gardin...

Och till balkongdörren sydde jag ihop en sådan spetsgardin (med spetstyg inhandlat för 25 pix på Röda Korset i Västerås).

Sådär ja. Lite mörkläggning avklarad utan vepor och kappor och längder och annat lulllull.

/Lovisa

Midsommarlycka

Vi har haft en så fin midsommarhelg. En sådan där helg man vill fånga kvar i minnet och ta fram en kall, snödrivig vinterdag, som ett litet lyckopiller med smak av solvärme och söta jorgubbar.

Finaste ungen i solskenet.

Lycka är att få hålla sin farmor i handen när man ska promenera.

Midsommarblomster framför ett av de där torpen som man bara vill flytta in i. Bums!

Och så midsommartårtan såklart, som svärmor svängde ihop alldeles efter silllunchen. Så underbart god! Framförallt dagen efter då den fått stå till sig lite. Marängbotten med smak av fläder, riven ljuvlig mandelmassa, vispad créme fraiche med vanilj och de sötaste godaste jordgubbar man kan hitta en midsommar som denna. Tårtan ska jag drömma om inatt. Om ni också vill drömma så hittar ni receptet här.

Vi ses! /Annika

 


jag älskar mitt sommarjag

Jag älskar tidiga mornar i sommarstugan. Då jag smyger ut i daggen och andas en smula. Då jag kokar mitt kaffe och luktar på sommaren.
Jag älskar de projekt som alltid planeras och sätts igång om sommaren. I år ska en bit staket byggas.
Jag älskar att plocka sommarblomster med min stora unge. Och jag älskar att ta sommarens första dopp i Mälaren.

Jag älskar mitt sommarjag!

/Lovisa

Dansa i midsommar

Dansa till Robyn ska jag göra i midsommar, det ni!
/Annika


Hallonkaka och hemmadag

Hemma med en liten sjukling idag som feberyrar och helst vill titta på "Mamma mu" tio gånger om. När solen skiner ute och man måste vara inne får man se till att baka det mest somriga man kan hitta på inomhus istället. Hallonkaka blir det, visserligen med frysta bär, men det går minst lika bra. Och både mamman och ungen blir nöjda med hemmadagen!

Så här gör man GODASTE HALLONKAKAN!

4 ekoägg
150 gram ekologiskt vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 gram socker
125 gram smält smör
1 citron
ca 300 gram hallon
lite florsocker

Sätt ugnen på 180 grader. Täck en form (ca 20x30 cm) med bakpapper.
Skilj gulan från vitan, spara båda separat. Vispa vitorna hårda, gärna med elvisp och blanda sen med bakpulver och socker. Smält smöret.
Riv citronskal och blanda med äggulor och smör. Rör ihop de båda smetarna och häll degen i formen. Lägg hallon på toppen av kakan och baka i ugnen ca 20-25 minuter till kakan blivit gyllenbrun. Strö florsocker på den när svalnat.

Ha det en skön midsommar! Och glasskålen högst upp med hallon i är ett loppisfynd från förra veckans turné, tänk va!
/Annika (och ungen!)



Hemmabygge

I veckan som gick har jag och min sambo bland annat byggt denna tjusiga klädhängare. En planka i lagom längd, några krokar, skruv och lite överbliven väggfärg. Borra upp och häng på några fina vintagegalgar (dessa fina i häftad galon från en utomhuslopppis på Medborgarplatsen i Stockholm) med finaste klänningarna, hur enkelt och billigt som helst. Liknande krokar går att finna på många loppisar, jag hittade flera stycken på vår road trip förra veckan för cirka 10-20 kronor styck !

Några av klänningarna blir strax till salu förresten!

/Annika


Att bevittna kära lekar



Det det bubblar verkligen av kärlek i den femtiotalsbyggda tvåan i Solna. Här bor Märtha och hennes Jonas. Och i Märthas mage huserar i sin tur en liten bebis som snart ska få komma ut och bilda familj med de föräldrar hen valt.

Redan i det luftiga trapphuset får jag som besökare njuta av storrutigt stengolv och en vackert smitt trappräcke.


Märtha möter mig i porten och släpper in mig i en stor, rymlig hall med gott om plats för parets nyinköpta vagn på det svart/vit-rutiga orginalgolvet. Framför TVn i vardagsrummet får jag syn på Jonas när han hasar runt i strumplästen med vagnen lätt i handen. Med blicken vänd emot rådande fotbollsmatch svänger han stolt på Teutoniaåket.

Efter en snabb rundtur i lägenheten busar värdparet sig in i köket. De ska laga mat. Samarbetet är enormt. Det säger bara tjiff tjoff så har de lyckats koka ihop en fantastisk Halloumi på en bädd av ruccola och färsk tortellini, en trefärgad sallad med och en vitlökssås som kommer sätta spår i mig ännu i skrivande stund. En underbar dadel-balsamvinäger som extra krydda gör det hela otroligt gott.


Snabbt dukar de sedan av och samarbetar ihop kaffe och jordgubbar.



De spexar och busar konstant och ibland måste jag påminna dem om att de faktiskt inte är ensamma i lägenheten. Jag är ju lite pryd och det hånglas och vänslas, dansas och tafsas ideligen.

Jag smyger runt i lägenheten efter att ha tagit ungefär hundratusen bilder på de lekande kära som ledsnat en smula. Överallt finner jag små fina detaljer. Sånt som gör en glad. Tonerna går i vitt, rosa och andra ljusa pasteller.

1. Kunglig krok i badrummet & en Madonnatös. 2. Rosa taklampa som Märtha fått av sin mamma. 3. Lockande och glittriga tingestar på vardagsrumsbordet. 4. Nyckelklädda garderober och en pastellig eftergraviditeten-klänning väntar på att få kläs på. 5. Finemangt kök med Tickabeslag. 6. Märtha har sytt ihop en balkongdörrsgardin med vajrar uppe och nertill. Jag blev direkt inspirerad till att bara måsta göra en till vår balkongdörr.

1. TV-bord som hängt med ett tag. Hittat och ommålat. Still going strong. 2. Märtha drömmer sig bort till eftergraviditetstider med underbar BikBok-klänning framför bf+3-magen. 3. Barbiedockor och flicka pryder bokfyllda hyllor. 4. Jordgloben påminner om att här bor globetrotters. Vart bär nästa resa av månne? 5. Finfina fönster med vita gardinlängder släpper in härliga sommarstrålar i den ljusa lägenheten. 6. M +J= sant 7. Kista från Märthas mamma har välsignats med vit färg och agerar idag vardagsrumsbord. Vad sägs om ett par hjul på skönheten? 8. KLänningen som väntar och balkongdörren ut i sommaren. 9. Gräddspritsat söt taklampa.

Om några dagar, idag eller nån vecka kommer Märtha och Jonas få en ny vän att leka med. En unge som alldeles bergis kommer ärva sina föräldrars stolta längd, djupa skrattgropar och bedårande söthet. Det vet jag! Och jag lämnar lägenheten och turturduvorna där i som antagligen än i dag leker kära lekar. Och kanske när som helst sätter en till av deras sort till världen.


/Lovisa

Tillbaka från en regnig roadtrip

Men regnet till trots, satans kul har vi haft! För att sammanfatta roadtrippen i några bilder:

Köra,köra fort som fan. I regnet. Eller okej då, fort som fan var cirka 80-90 km/h, då mår Amazonen som bäst. Men regn var det. Som sagt.

Loppisar med massa fint och en del av det fick följa med oss hem (och ja några saker kommer att hamna i shoppen sen)! Och en liten solglimt.


Bo på hotell är trevligt.


Och öl är gott.



Lyssna på vinyl under fikapausen.


Snart drar vi igen!

Och vi lovar att försöka komma igång med shop och visa fler bilder snart. Nu ska vi bland annat vabba och jobba lite någon dag. Vi ses!
/Annika & Lovisa

Amazonen är vaxad

och urstädad och nu fattas bara en fin backspegels-prydnad. Sen i morgonbitti drar vi ut på vägarna..


Vinka om ni ser oss. Då blir vi ju så himlans glada.
/Lovisa

Äntligen på väg

Okej, inte riktigt än, men på torsdag drar jag iväg till Lovisas fina lya och på fredag tar vi Amazonen och kör!!! Hon kör och jag byter skivor vill säga, för jag har ju inte körkort. Än.

Som jag längtat till denna lilla loppis-shoppis-poppis-tripp. Åka bil och psykosa loss på varje lite loppis man hittar utan att någon blir uttråkad och vill åka därifrån snabbt. Och så ska vi bo på hotell och dricka lite vin såklart (men bara lagom så Lovisa kan köra bil dagen efter om någon nu blev lite orolig för tryggt bilåkande) och planera våra framtida små projekt. För vi har en bunt nu. Man mår rätt så bra av små projekt nämligen. Har jag märkt. Små planer för framtiden. Roliga. Som man fått spåna fram helt själv med en fin vän.  Och ibland själv. Stort som smått och det behöver inte alltid leda fram till något himlastormande, utan på en lite fin egonivå kan räcka långt. Tro mig. Det kan vara att bestämma sig för att måla alla kökstolar i glassiga pastellfärger. Samla in pengar till Amnesty genom att anordna en loppis med massa kompisar. Klädbytardagar. Romanskriveri. Fota alla kompisar man har och göra ett album och ge bort i present. Starta en blogg om vilken skitsak som helst. Skaffa höns och baka kakor på färska ägg vaje dag. Bloggen här är ett sådant projekt och tusan så kul vi har haft och har här. Så fram för mer projekt ute i landet!

Alright, lite bilder på några av "höjdpunkterna" i förra årets Tidernas väg-loppisskörd. Några har ni sett förr och ja, jag har flera tavlor på snygga donnor så det är inte samma tavla jag visar hela tiden.

Tror jag gav en tia för TRE fina 70-talskoppar. Love them!

Älskad barnvagn som jag först tyckte var lite för skruttig men som ungen kör runt med och i den lägger han dockan för att sova. Och så tar han upp dockan. Och så ner med den igen. Värt bara därför.

Snygg donna som tittar ut över oss när vi äter middag. Ungen tycker att hon ser ut som faster sin. Undrar om hon håller med?

Och detta är inget loppisfynd. Utan en ärvd stol som jag målat glassigt rosa (och med glassig menar jag som smält jordgubbsglass och inte Stureplansglassig, men det hajade ni kanske), ett av mina PROJEKT just nu!

Vi ses! /Annika

Med sommaren kommer så mycket annat...




Värmen förstås och ljuset. Men förutom dessa klimatliga ting så öppnas också dörrar på vinterfuktiga lador och små bodar. Loppisarna börjar välkomna oss vintagefantaster. Vi tankar Amzonen och far ut på vägarna efter de där perfekta fynden som glädjer och lockar till skratt och tilltalar våra ögon. På fredag drar vi ut på Tidernas väg!

/Lovisa


var dags rum, ett rum för var dag

Vi har två vardagsrum i huset. Det ena med trägolv och det andra med parkett. Antar att det med parkett sågs och byggdes som det finare av rummen. När vi flyttade in fanns där blomrandiga tapeter, en hel massa tavlor och möbler. I taket, takpapp som jag ju så gärna river ned. Vi målade matsalen (som vi kommit att kalla den) i ljusblå färg (ganska lik Robert i köket) och tv-rummet målade vi ljuslila. Takplanken vita och vips blev det två helt nya rum. Och med de stora skjutdörrarna emellan är det gott att välja om vi vill ha öppet eller stängt där vi umgås.

Med glassiga pasteller trivs möbler i teak. Och kolla strömbrytarna, med tillhörande skyddsskiva.
I matsalen finns fyra integrerade och helt fantastiska linneskåp. På Lenas loppis i Fjärdhundra fann jag tre stycken finfina handtag från Dannmark och i väntan på ett fjärde handtag får en lucka husera i källaren. Och batterilamporna ger go stämning där inne i skåpet mot kvällnigen.

Fina Edward, som jag i sentimentalt och av ren ilska bjöd alldeles för mycket för på auktionen i Långtora blickar ut över rummet från en loppishandlad hylla.




/Lovisa

Nu grönskar det..

verkligen i vår trädgård. Äppelträden blommar vackert vitt och det doftar fantastiskt. Uppifrån balkongen böljar trädkronorna i vinden. Ungarna har fått varsin gunga uppsatt i ett kalasfint gung(och klätter-) träd.

/Lovisa

Boksommar


Det är något magiskt med att läsa böcker. Och framförallt på sommaren. Läsa utomhus, i skuggan, med en kopp kaffe och bulle helst, i flera långa timmar. Varje vår väljer jag ut några böcker (ur min fina Bruno Mathsson-bokhylla som jag turligen fick ärva med huset) som ska göra min boksommar. Ibland hinner jag inte läsa alla, men oftast hinner jag läsa fler än planerat. För jag plöjer böckerna, lever mig in och mitt liv skulle vara så tomt utan alla de världar som mina böcker målar upp. Jag läser såklart massor resten av året också, men det är något alldeles speciellt på sommaren då man är ledig och inget jobb ska skötas och alla uppsatser ligger i dvala i väntan på höstterminen.

I sommar ska jag bland annat ta mig an dessa fem böcker:

"Presidentens hustru" av Curtis Sittenfeld

"Darling river" av Sara Stridsberg (som jag har längtat!)

"Lilla stjärna" av John Ajvide Lindqvist

"De fattiga i Lodz" av Steve Sem-Sandberg

och något av Kerstin Thorvall tror jag, helt missat hennes författarskap

Slänger nog in någon deckare, typ Mons Kallentoft, i det hela också. Har någon annan något boktips för långa lediga sommardagar? Jag gillar högt och lågt och allt där emellan så hit med lite bokförslag!

Annat som jag läser just nu är Maciej Zarembas artiklar om vuxenmobbning i DN just nu. Obligatorisk läsning för alla, här, här och här!

/Annika




Mormors klänning

Det är så konstigt egentligen. Att jag går omkring i mormors gamla klänning. I en helt annan tid. Jag undrar vad hon skulle ha sagt om det. Att jag lever på i hennes gamla trasa liksom. I en sommar långt bort från den sommar hon gick omkring i den. Så jäkla märkligt ändå. Hur tiden går och går. Och aldrig riktigt kommer till dörren. Eller något. Lilla mormor.
/Annika

Längtan bort

Är inne i en vardagssnurr nu som känns lagom kul. Å andra sidan kunde man haft det värre. Som vanligt. Läser om vad som händer utanför Gaza och förfasas över hur det kan bli. Galna värld.

Men jag längtar bort. Som man kan göra ibland. Till någonstans där det går lätt att andas och axlarna slappnar av och klockan slutar spela så stor roll. Som till Fårö till exempel. Vi hyrde en sommarstuga där i slutet av september för två år sedan. Det var en så perfekt vecka. Ungen var bebis och höstsolen var så där precis lagom varm, en si så där 17-18 grader om dagarna och man kunde bara ana i luften att hösten skulle marschera fram någon vecka senare. Vi strövade omkring på det folktomma stränderna och i de små skogarna. Jag andades. Lugnt och stilla och jag kommer ihåg att jag tittade ner på ungen i vagnen när vi gick på den lilla landsvägen och jag fylldes av en sådan kärlek till allt att jag nästan ramlade omkull. Sådana där stunder som är så få i livet att man får samla på dem varsamt och högtidligt.

Så dit längtar jag idag. 

Nu. Vidare.

/Annika


  • ATT LETA FINNA OCH INREDA HUS
  • FILM & TV & BÖCKER
  • FOTOGRAFIER
  • GENUS och FEMINISM
  • HEMMA HOS
  • LIVET
  • MILJÖN VÅR
  • MIN MORFAR OCH JAG
  • MUSIK
  • Roadtrips
  • SAMLARE
  • TIPS OCH IDÉER
  • TRÄDGÅRD och BLOMSTER
  • UNDERBARA VEGETARISKA MATEN
  • VECKANS FEM...
  • VINTAGE OCH LOPPIS
  • jul i våra hus
  • RSS 2.0