Huvudet säger lite stopp

Jag har visst för bråttom. För mycket, för ofta kanske. Det sätter sig i huvudet på mig. Som värk. Fast jag mår ju så bra när jag får göra. Och göra och göra. Jag tror att det som gör mest ont är de hära dagliga måstena som stör min kreativitet. De tråkiga måstena, såsom tvätt och disk och räkningar. Sånt som att ha koll på VAB-intyg och försäkringar.
Farbror doktorn ordinerade vila. Han tog bort oron för hjärntumör, litegranna. Men jag kommer ju istället att fundera över hans kompetens, och kanske att han missat nåt?
Han pratade om lugn musik och krämer och massage. Jag tänkte på allt jag ju måste få gjort. Allt från härochvar som väntar på att bli klart. Jag vete tusan hur det ska gå vägen. Men när en vän idag påminde som sommar i Lyckebo, kändes det med ens lite ljusare. Det är ju där jag kan ladda om och finna ro.
Nu kryper jag in till stora ungen en liten stund. Att lyssna lite på hans nyfunna lite hackiga, men ack så fantastiska  läskunnighet känns lugnt och fint på nå vänster.
/Lovisa


två låttips från stor och liten

Mamman lyssnar på First Aid Kits nya om och om igen. Så sablarns bra!

Och ungen lyssnar på Bröderna Lindgrens låtar. Som tur är gillar mamman det väldans mycket med.



/Annika

Jag är kär

fullkomligt förälskad i min nya dator. Jag kan inte förstå varför jag inte lyssnat på folks råd förr. Och då menar jag inte de provisionsstinna försäljarna i butiken som lurat på mig den ena skitdatorn efter den andra. Utan mer lyssnat på vänners råd. Av de som känner mig och vet vad jag behöver. Och oh my, vad jag behövde den här.

I´m in love with my computer. i-Mac 21,5"




/Lovisa



när tentan ska göras


Är det lätt att annat är så förbaskat viktigt och prioriterat att göra. Typ att göra skyltar till linneskåpet för vad som ligger på hyllorna. Typ sånt måste ju göras först givetvis!
/Lovisa

januariljus

Så kom snön och med den ljuset. Mitt hus är beroende av ljuset, det mår som allra bäst då. Jag köper blommor (tulpaner, tulpaner och en och annan lilja) som också lyser upp.

Och lilla ungen sover gott om nätterna. Det är en ynnest. Såklart. Dagarna är mer vakna nu. Ljusa och vakna. Men jag vill aldrig gå och lägga mig på kvällen. Det känns som om att jag missar något. Men också som om jag har allt.

Väggen i vardagsrummet ska också bli ljus. Bort med de mörka tavlorna, in med de ljusa. Har inte hittat alla bilder som ska pryda väggen än, men vi planerar loppistur i sommar igen, jag och Lovisa. Sommar. Sommar! Men den får inte komma för fort. En stund till vill jag vara kvar här. I januariljuset.

/Annika

 


kreativa dagar

'
Stora ungen, för hostig för plugget, men för pigg för sängen. Han plockar fram en bok om Picasso och ritar av bilder han tycker om.  Mamman blir så stolt att hon blir nipprig. Berömer honom så mycket att han ledsnar och spelar lego-spel på datorn istället.
/Lovisa

arvegods


Det är fint att se stora ungen dricka sin kvällsmjölk ur samma kopp som jag använde när jag var liten. Den är ett fint minne av min mamma som köpte den då för länge sen. Innan. Hon som alltid drömde om att resa till London och Paris och gjorde det alltför sällan. Lilla mamma. Du skulle ha gillat mina ungar. Det vet jag.
/Annika

tallrikshyllan fick sig en makeover

Med lite rosa golvfärg och krokar så blev den genast lite piggare. Fler inköpta ICA-glas till alla kids som hänger här hemma och ett gäng koppar på häng inunder. Ljusslingan är finemang med sina batterier.
Härligt, vårigt och glatt. I like it alot!
/Lovisa

lite pix

som värmer mig om vintern..
/Lovisa

hårddiskminnen


Jag har bråkat lite med gamla foton. Och kopplat in en och annan hårddisk för att göra lite back ups, och jag fann lite minnen att minnas.
/Lovisa

Tankar om den här...

Den har ju en poäng liksom....
/Lovisa

en fin söndag med bullar och besök

Vi fick fina vänner på besök i huset som redan var fullt med egna och andras goa ungar. Vi satte tomatsåsen på långkok i gjutjärnspannan innan vi tillsatte quorn och slängde ihop en lasagne till alla gäster. Och vi snurrade fram en bulldeg i hushållsmaskinen. Jag trodde aldrig jag skulle säga/skriva detta; men det är förtrollande lätt att baka bullar. Speciellt med hjälp utav en fin tioåring som vi har till låns.

Tioåringen visade sig även vara proffs på att baka chokladbollar.
Hennes speciella recept ser ni här nedan. Vi bakade med ekologiska ingredienser, för smaken och miljöns skull.
Och några av de minsta barnen fastnade framför Poca Boca, som är ett fantastiskt bra iphone-app-spel. Rekomenderas, med varning att det lätt blir beroendeframkallande för de små grynen..
och en mamma var också nyfiken..
/Lovisa

en tallrikshylla


/Lovisa

Nedrans sicken kvalite

det var förr på leksakerna... Vilken skillnad från plastaskiten som säljs idag...
/Lovisa
ps. Köksdelen inhandlades på Wärsta marknad för ett par år sedan, för 100kr.

jag trodde den kom och försvann...

Men så kom den igen...
typiskt!!
Men nu är det minsann VÅRTERMIN!! Hör på den ni. VÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅR-termin!!
/Lovisa

ett nytt fönsterskåp


Av gamla drivhustfönster vi hittade i ett källarförråd i kåken. Så lite brädor och gångjärn, och vips har det blivit ännu ett grunt skåp att förvara fingrejjor i. Detta skåp är av liggande typ och ska upp på en vägg i Lyckebo.  Grundheten gör att skåpet blir likt en tavla på väggen.  I like it! Jag blandade lite golvfärg med blått och grönt pigmentpulver, och penslade på lite sådär kvickt.

/Lovisa

smått och gott från shoppen

Kika in här!
/Lovisa

ett stycke vårsol i januari

Kände jag allt på förmiddagen idag. Det var fint att få lite solsken in genom köksfönstret när jag stod och förberedde middagen till kvällen. Goda vänner kommer på besök.




Fina ingredienser till salladen...



Halloumin i marinad...










Och jag har bara fått lov att köpa finfina kuddarna på Åhléns. Halva priset blev 169pix. Love em!

/Lovisa



nyårshänget

Med fina gamla grannar från Sundbyberg. Vid ett-tiden kom de åkandes den fina familjen på fyra. Sen var vi igång med krubbet. Ju fler kockar desto bättre tyckte vi. Och de två papporna, som tycker att nyårskrubb ska vara svårt såg till att komlicera det hela med att baka bröd i vedspisen och vispa grädde på old-schoolvis (behövdes det verkligen två personer förr...??)

Jag hade tantvarningstöntigt förberett servisen redan kvällen innan.


Förrätt: Jordärtskockssoppa och parmesanpinnar

Parmesanpinnar

  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk olja
  • 13-14 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 100 g pinjenötter
  • 200 g färsk parmesan
  • 2-3 msk gourmetsalt
  • Pensling:
  • uppvispat ägg
  • Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner salt, olja och det mesta av mjölet. Knåda till en smidig deg och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Dela degen i två delar. Kavla ut varje del, på lätt mjölat bakbord, till en rektangulär platta. Pensla plattorna med uppvispat ägg. Hacka nötterna och riv parmesanen fint. Strö på nötter, parmesan och gourmetsalt. Vik ihop degplattan på mitten. Sporra eller skär den i cirka 1 cm breda remsor. Vrid ändarna åt var sitt håll och dra försiktigt i degen så att den blir längre. Rulla remsorna i parmesanost. Lägg dem på papprade plåtar. Låt dem jäsa i 10 minuter. Grädda dem i 10-15 minuter.
OBS: blir det parmesan/pinje/salt-röra kvar kan den gärna användas som topping på huvudrätten!! Yummieyumyum!
ungarna älskade dem!! Både att baka och äta!! Bland mecket med att ha små ungar med i baket intalade vi oss präktig emellanåt att " ha gärna med barnen när ni bakar, det är TREEVLIGT!"

Soppan kokade vi i gjutjärnspanna. Innan vinet och grädden kommit i var vi rädda att den var en flopp, då den såg så förbaskat svart ut. Tillsammans med det suspekta vedugnsbakade svår-brödet tänkte vi att SVART-soppan skulle floppa. Men attans va god den blev!!

Jordärtkocksoppa

1 stor gul lök
600 g jordärtskockor
2 stora potatisar
1 msk smör
1 msk olivolja
8 dl vatten
4 msk  grönsaksfond
3 dl matlagningsgrädde
salt och nymalen peppar

Skala och skär lök, jordärtskockor och potatis i bitar.  Lägg i vattenbad med citron så att de inte blir bruna. Hetta upp smör och olja i en gryta. Fräs grönsakerna utan att de tar färg.  Tillsätt vattnet och fonden. Låt koka tills jordärtskockorna blivit mjuka.  Kör den slät med en mixerstav eller i en mixer.  Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar. ( hä i lite habanero eller chili för extra sting!!)




Huvudrätten; Quorn Bourguignon på långkok från dag till kvällning. Yummie!



Quorn Bourgingon


1 påse quornbitar
2 msk
2 st
2 st
1,5 tsk
2 krm
3 msk
6 dl
grönsaksbuljong/fond
brysselkål (så mycket som ni diggar!)

2 msk
0,5 tsk
1 st
3 st
20 st
400 gram
2

Tillagning

8 - 10 portioner


Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skala, hacka och hä i den gula löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.

Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

Låt grytan småputtra så länge som det hinns med innan matdags.

Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem.

Lägg i smålökar, svamp ochquorn  och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Till detta kokade vi ris och dekorerade med att blanda i lite gojibär. Yummie!!

Ungarna beställde ballonger.






Efterrätt: Marrängbotten med grädde, glass och bär.



Och som kom det GODA nya året! tack fina Magda, Johan, Morris och Svea för ett fint nyår. Och tack Glenn för att du också kom och joinade oss.

/Lovisa

shop til you dropitipop

NU har jag minsann enligt en stående punkt på attgöralistan; styrt upp lite bland shop-objekten. Jag har hängt och vikt och grejat. Så att vi lätt kan plocka fram och hitta rätt på när det köps. För det köps rätt mycket ändå. Ett stort tack för det till våra fina läsare/shoppare i shoppen. Vi har även fått lite önskemål på shop-objekt som vi ska kika extra efter under våra inköpstrippar. Mer sånt!!



/Lovisa & Annika

  • ATT LETA FINNA OCH INREDA HUS
  • FILM & TV & BÖCKER
  • FOTOGRAFIER
  • GENUS och FEMINISM
  • HEMMA HOS
  • LIVET
  • MILJÖN VÅR
  • MIN MORFAR OCH JAG
  • MUSIK
  • Roadtrips
  • SAMLARE
  • TIPS OCH IDÉER
  • TRÄDGÅRD och BLOMSTER
  • UNDERBARA VEGETARISKA MATEN
  • VECKANS FEM...
  • VINTAGE OCH LOPPIS
  • jul i våra hus
  • RSS 2.0