nu sprids värmen i kåken vår

för kaminen är installerad och vedfylld. Det sprakar och smäller där inne. Trygg och varm doft sprider sig i huset. Och kaminen liksom bara passar in, vilande på tallriksmosaiken. Som om den alltid stått där, som att ingenting är förändrat.

Och sambon min har lyckats få tag i ett " M" åt mig. Mitt alldeles speciella önske-M. Fantastiskt krackelerat i gult, blått och vitt bland ljuvlig brun rost. Lyckans ost är jag. Nu ska vi få tag i ett schyst stativ till skönheten så den kan pryda vårat matsalsrum. Och värma oss råa höstkvällar.





/Lovisa

Lyxiga tomatsåsen med röda linser och färska örter

Den här lite lyxigare varianten av tomatsås med linser är kanske den rätt som lagas mest i det här huset. Överhuvudtaget är vi galna i tomatsås och gör säkert av med typ 10 burkar krossade tomater i veckan. Ungen älskar den här såsen vilket gör en veggomorsa glad förstås eftersom linser är så bra mat.

Lyxiga tomatsåsen med röda linser och färska örter, 4-6 port

1 stor gul lök eller 2 små

2-4 klyftor vitlök (beroende på hur vitlökstokig man är)

2 burkar krossade tomater

1,5 dl röda linser

typ 1 dl vatten

1 buljongtärning

massa färska hackade eller klippta örter (basilika, oregano, timjan...)

en skvätt vin eller balsamvinäger

1 stor matsked honung

salt och färskmalen peppar

någon schysst pastasort gärna spagetti

Gör så här: Jag använder alltid en gjutjärnsgryta (det blir extra gott och nyttigt!) när jag gör den här såsen, men det går såklart bra med en vanlig gryta. Fräs hackad lök och vitlök tillsammans med de hackade örterna i några minuter. Häll över krossade tomater, vatten och häll i röda linser. Kasta i buljongtärning och vin och låt koka i cirka 15-20 minuter tills linserna känns klara. Jag gillar själv när de har lite tuggmotstånd, då kan man förkorta tiden. Avsluta med att klicka i honung och salta och peppra. Servera med pasta och hyvlad parmesan eller fetaost.

Enkelt, gott och lite vardagslyxigt. Och barnvänligt.

/Annika


mer om mosaik

På loppisar, på köpet med huset, på återvinningen,... har jag inhandlat och fått porslinstallrikar och koppar.
I källartrappen har jag stått, hamrandes på blommiga tallrikar. Vissa, med mer ålder har krävt hårdare tag och slag, medan visst porslin fallit sönder i smala skärvor vid första slaget.

En tunn gipsskiva inhandlades och vi blandade kakelfix i en hink. Kletade på och satte oss sedan på var sida om ett bord och pusslade ihop skärvorna. Sambon min drack en kall öl till pysslet, medan kåvepeninätande jag nöjde mig med vatten.

En annan dag såg vi till att blanda fog och kletade sedan på hela shabraket för att sedan putsa fram alla skärvorna en i taget. Det var fint att se hur skärvornas färger kom fram från att allihopa sett blekvita ut.

Väggen är riven, pga brännbart material-regler. Där i hålrummet, kommer tugummimaskinen passa perfekt. Nu väntar vi på den och på installation av kaminen.





/Lovisa

Fem fina i veckan. Trots allt.


Trots att jag var/är surig över valresultatet förra söndagen så var resten av veckan ovanligt trevlig och social. Tänk så det kan vara! Höjdpunkterna kanske var dessa:

1. Pannkaks-brunch med gamla barndomsvännen och hennes söta familj, alldeles innan valet förra söndagen. Glömde visst fota det, men mysigt och gott och spännande med politiksnack.
2. Lite sällskap med Filip och Fredrik. Hur kan man inte älska det här programmet?? Som en varm kram mitt i de ankommande höststormarna. I love!
3. 6-rättersmiddag i lördags! Tillagad av min sambo och hans fina kompis. Vi "fruar" satt mest och sippade vin och lekte med barnen och blev serverade rätt efter rätt tills vi nästan storknade. Favoriten var nog pastaknytet med kantarellfyllning med ett tillhörande gudomligt rött vin. Och Tiramisun var inte att leka med heller!
4. Konsert på Debaser. Kanske höstens bästa?
5. Och en tredje plats i ett popquiz tillsammans med Jonas och Kristin och några gottiga drinkar såklart. Tack Marja för ett prima upplägg på quizet!

Och en annan rolig sak är att mitt hem blivit fotat för en tidning i veckan och även Lovisas hem kommer att dyka upp i ett reportage i framtiden! Vi hojtar till när det är dags att kolla in det. Och så en till rolig hemlig sak som kommer att publiceras inom kort i en helt annan slags tidning. Mer om även det snart.

/Annika

p.s Kortet har inte så mycket med veckans fem fina att göra, glömde visst fota allt det roliga. Men det visar hur golvet i hallen nu är helt klart med lister och allt och att det är hemskt fint när det är städat hemma.


turkosa fynd i höstmörker


1. Härlig bunke med fantastisk hällpip, Frälsningsarmén i Sala, 20:- 2. Hög träpall. I finfint skick vid köpet, Hela Människan Heby, 60:-, 3. Underbart piano, fyndat på Enskedeloppisdagen innan öppning, 20:-, 4. Sockerfint, Återbruket i Sala, 10:-, 5. Finfina tallrikar, Frälsningsarmén i Sala, 5:-/styck.
Jag har fyndat lite turkost.

/Lovisa

Bloggen som kom av sig...

Ja som Lovisa skriver. Vad fan vad det som hände i söndags? Det visade sig att Sverige är ungefär lika goda kålsupare som Danmark, Schweiz och Frankrike. Vi som suttit här och sagt "inte är vi som de där onda länderna, nej vi i fina Sverige, vi är så snälla, ett riktigt föredöme". Tji fick vi. Och det blir svårt att blogga om fynd och bulllbak och klänningar. Men vi ska såklart göra det snart. För så är det ju. Allt bara flyter på. Men ibland måste man fan stanna upp och reagera. Så ut och demonstera. Och kanske är det som sagt dags att engagera sig politiskt?

Ikväll går jag ändå på konsert och ställer mig längst fram bredvid högtalaren för att glömma bort en liten stund. Men bara en stund.
/Annika



Det blåser lite smått...

Det blåser lite smått. Förändringens tid är kommen. Nya tankar har belamrat mitt huvud. Ifrågasättanden av normtillstånd och varanden. Det är dags för avslut och nystarter. Både i mig och runtomkring...

Hemmet och fynd känns plötsligt så överflödigt. Så oväsentligt för världsfred och kärlek. Så onödigt och ytligt. Vi har rasister i riksdagen. Det är förbannat pinsamt. Vi ska tänka på oss själva och på vår egen vinning. Det gör mig illamående. Och rädd. Och jag kan inte blogga om fynd jag gjort.



/Lovisa


att rösta

jag älskar att rösta. Att demonstrativt skaka på huvudet åt framsträckta lappar från kleti och pleti. Att med rak rygg spatsera in i vallokalen sticka ner rätt papper i kuvertet där bakom skärmen. En darrig känsla, en lätt adrenalinkick och så blir jag ju förstås rörd. Rörd över alla människor som delar mina värderingar och min vilja till solidaritet. Och först därefter får vi sätta oss i TV-soffan och begrunda spelet och hoppas på att rätt färg ser till att vinna och framförallt att rasister och annat pack röstas bort från riksdagen.

I morgon gott folk! I morgon gör vi våra röster hörda!

/Lovisa

nedan gör en ung pojk sin röst hörd....

barnsligt goda cupcakes



2 ägg, 1 ½ dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 100 g smör, 1 ½ dl mjölk, skalet av 1 citron, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, lite salt

150 g Philadelphiaost, 75 g rumsvarmt smör, 200 g florsocker, 2 msk vaniljsocker, ½ dl färskpressad citron, strössel

kakan:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ner i smeten.

Fyll muffinsformarna (utplacerade på en plåt)

Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter

Låt svalna.


UppaNpåfint:
Rör florsocker, vaniljsocker, smör och pressad citron.

Vispa i philadelphiaosten.
Färga glasyren i valfri kulör.
Kladda på glasyren på kakorna och strössla på lite strössel.





/Lovisa

Vad ska jag bli när jag bli stor?

Kan någon bara berätta det för mig? Vad jag ska bli. För jag är 31 år gammal och vet fan inte. Jag utbildar mig till bibliotekarie och det blir nog bra. Eller? Nej, jag vet inte. Hittar inte ett enda yrke som jag skulle kunna tänka mig som identitet. För det är ju så det verkar bli för de flesta, man ÄR sitt yrke. I don't like it. Jag kvävs. Och jag ändrar mig stup i kvarten. Hur många identiteter ska jag ha i så fall? Eller det kanske är bra med många. Jag vet då rakt inte.

I en "Mina vänner"-bok från typ 1988 (jag var då 10 år) har jag skrivit vid drömyrken: hemsamarit och författare. Jaha, hemsamarit, check! Men författare då? Måste våga.
/Annika

Släpp fångarna loss!


...är inte bara en fin gammal film utan också en himlans rolig festival som jag och några kompisar anordnar nu på lördag på biograf Tellus i Midsommarkransen här i Stockholm. Det är fjärde året i rad som vi kör, så kom och var med! Här finns mer info!

Vi har som vanligt massa bra band. Caviare Days gör sin första riktiga spelning någonsin och andra som spelar är Carl Norén från Sugarplum Fairy, China Paradise, Little Children och Joel Bremer & Arne Forsén. Vi bjuder även på en mycket fin fotoutställning med några av Sveriges bästa pressfotografer som ställer ut bilder från hela jordklotet och all vinst går till Amnestys vikitga arbete för mänskliga rättigheter. Efterfest blir det på Landet vid Telefonplan!

Vi ses!
/Annika

Det gör gott

På hösten dignar vår trädgård fullkomligt över av päron och äpplen och i år även massa härlig persilja. Det finns alltid mer än vad både vi och våra vänner kan ta till vara på så jag har sedan några år tillbaka börjat ställa ut en låda på trottoaren med frukten och en lapp som säger "Varsågod!". Det blir snabbt länsat och vi blir glada över att slippa åka till tippen med massa, i onödan förfallen, frukt. Ibland lägger folk små lappar med små ord som ett enklet "tack" och förra året till och med "Vad glad jag blev!". Ibland ser jag små förskolegrupper vandra förbi och de tar girigt för sig, så underbart, och tanten med rullator, som jag så gärna skulle vilja fråga hundra frågor om "förr i tiden", tog faktiskt ett päron idag och vinkade över grinden. Jag blir så glad. Och jag hoppas att de som tar frukt också blir det.

Det är något med det där. Att dela med sig av det man har mycket av. Att inte behålla allt för sig själv och tycka att andra minsann ska betala för det. Det gör gott att dela med sig.

Snart är det val. Vilken slags politik jag kommer att rösta på låter jag vara osagt, men ni kanske kan gissa...
/Annika

konsten att bli av med saker

Den fina gula burken köpte jag för en tjuga på helgens stora loppis. Det var faktiskt det enda jag köpte, desto mer sålde jag. Vi hade rensat källaren på gamla grejer, både fint och fult kan jag lova, och jag blev av med över hälften och fick en fin slant på köpet. För att köpa saker (framförallt på loppis, billigt!) kan vara skoj men att bli av med saker är nästan ännu bättre. För jag är inne i ett sådant där rensa-mood just nu, ut med allt som bara står och skräpar, som man änså aldrig använder, sälj på loppis eller blocket (och gör något kul för pengarna!), skänk till Myrorna (som kommer och hämtar stora saker med bil, så strålande!) eller ge bort till snälla kompisar (någon som vill komma och länsa källaren min?). Och det som ingen vill ha bli tipp-mat till slut.

Kanske blir det köpstopp ett tag framöver nu så att vi inte står där snart igen med en överfull källare. Gäller att ha karaktär och minnas den ljuva känslan av att bli av med saker. Det kan gå!

/Annika


vi har rosa golv



sådär ja. Nu är det rosa. En repa med slipmusen, ett lager grundfärg, två lager rosa golvfärg.
Det som fattas är en stor real-sized tuggummiautomat.. Det ska nog hittas snart...

/Lovisa


helgtips

I helgen ska jag och Lovisa sälja lite pryttlar på Enskedes årliga utomhusloppis. Kom dit och fynda ni som kan och vill och befinner er i huvudstaden! Man åker till Sandsborgs t-bana och när ni kommer ner för trapporna är det alldeles till höger som loppisborden kommer att slingra sig hela vägen bort till andra sidan Nynäsvägen. Passa på att fika på Enskede bageri också för guds skull! De har de godaste bullarna i stan, I promise. På gatorna lite här och var i området kommer det att finnas andra små tillfälliga loppisar i trädgårdar och skjul så håll utkik efter flera hemmagjorda loppisskyltar.

/Annika
p.s bilden ovan är från loppisturnén i somras och tänkt att ge lite fyndarkänsla inför lördagens Enskedeloppis!

  • ATT LETA FINNA OCH INREDA HUS
  • FILM & TV & BÖCKER
  • FOTOGRAFIER
  • GENUS och FEMINISM
  • HEMMA HOS
  • LIVET
  • MILJÖN VÅR
  • MIN MORFAR OCH JAG
  • MUSIK
  • Roadtrips
  • SAMLARE
  • TIPS OCH IDÉER
  • TRÄDGÅRD och BLOMSTER
  • UNDERBARA VEGETARISKA MATEN
  • VECKANS FEM...
  • VINTAGE OCH LOPPIS
  • jul i våra hus
  • RSS 2.0