En sablarns god wok!


Det svängde jag ihop häromdagen. Så här gjorde jag (och att det mesta var ekologiskt och i största möjliga mån närodlat kanske jag inte ens behöver nämna?):

En sablarns god wok, 4 pers

2 morötter
ett halvt litet blomkålshuvud
lite strimlad vitkål (hyvlad med osthyvel går fint!)
1 vitlöksklyfta
en burk bambuskott
10-15 champinjoner
quornbitar (tofu funkar också!)
1 burk kokosmjölk
ca 2-3 tsk röd curry (efter smak och styrka)
ca 2-3 tsk sambal olek (efter smak och styrka)
pyttelite soja för sältans skull
salt och peppar
jasminris eller annat kladdigt ris
en näve cashewnötter (vi kör med osaltade här hemma, de är fulla med massa nyttigheter!)

Skala morötterna och skär i tunna skivor. Skär blomkålen i små buketter. Strimla vitlöken och finhacka vitlöken. Skiva champinjonerna. Fräs alla grönsaker och qournbitar (eller tofun) i en het wokpanna och efter några minuter kan man fräsa med curryn och sambal olek. När grönsakerna fått färg (efter ca 5 minuter) häller man över kokosmjölk och soja och låter puttra en stund så allt tar smak. Salta och peppra efter behag och servera med kokt ris, en näve cashewnötter och tlll exempel gröna ärtor eller haricots verts.


Det här receptet går naturligtvis att variera i det oändliga. Broccoli, vaxbönor, vattenkastanjer, jordnötter, squash och böngroddar är andra ingridienser som funkar. Man kan naturligtvis också byta ut det inte så klimatsmarta riset mot nudlar eller couscous.

/Annika

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

julias vardag

krickelin krickelin

Sammy rose

Sandy in the sky with diamonds

Hanna Hellqvist

Annika Norlin

Extra allt

Fine dage

Johanna VINTAGE

Angle at my table

smilerynker

AprilApril

Isabelles blogg

Doredoris

fingerspitzengefuhl

pellas pärlor

trasselfofs

hannanonien

RSS 2.0