Baker(wo)man is baking bread

Sen en tid tillbaka försöker jag baka eget bröd så ofta jag hinner och orkar. Köpebröd är ju som ni säkert vet fulla av massa tillsatser som kroppen gärna skulle vara utan. Och så blir det så mycket billigare att svänga ihop eget bröd och det är rätt skönt att knåda en deg istället för att lata sig framför tv:n. I alla fall har jag blivit hyfsat haj på det här med bröd nu och här kommer ett fantastiskt vardagsrecept som vem som helst klarar av (även du Lovisa, vad du än säger!). Receptet är lånat från underbara Saltå Kvarns hemsida men jag har gjort om det litegrann.

Enkelt ekologiskt grovbröd

Ingredienser

Ekologiskt mjöl (tex lika delar vetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl och rågmjöl)

ca 1,25 kg

Varm vätska 45° (bara vatten eller hälften ekologisk yoghurt eller filmjölk)

1 liter

Jäst

25 g

Honung

1 tsk

Salt

Valfritt: hackade valnötter, hackade hasselnötter, krossat linfrö, russin eller hackade torkade aprikoser

1 tsk

Så här gör man

Rör ut jäst, honung och salt i lite vatten.

Tillsätt all vätska och blanda i mjölet och eventuellt någon ”fyllning”. Rör ordentligt i ett par minuter så att allt blandas till en jämn trögflytande smet.

Häll degen direkt i två smorda avlånga brödformar. Fyll formarna till 2-3 cm från kanten.
Sätt in formarna ganska långt ner i kall ugn och sätt på 100 grader. Låt stå så i 40 minuter.

Grädda därefter brödet i 40 minuter i ca 225-230 grader. Brödet är färdigt när det har fått en fin skorpa och låter ihåligt när du knackar på det. Du kan också se om brödet är färdigt genom att mäta brödets innertemperatur med en mattermometer. Kärntemperaturen ska vara 98°.

Ta ut ur formarna och linda in i en handduk och låt ligga till nästa dag.

Min favorit är aprikosvarianten, då smakar det som att man har marmelad på smörgåsen.

Husmoderligt va?! Gott blir det hur som haver. / Annika

 


Kommentarer
Postat av: Julia

Jag önskar att jag också hade ork att baka vårt egna bröd. Önska, önska. Bra gjort av dig!

2010-01-24 @ 09:37:32
URL: http://juliasvardag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

julias vardag

krickelin krickelin

Sammy rose

Sandy in the sky with diamonds

Hanna Hellqvist

Annika Norlin

Extra allt

Fine dage

Johanna VINTAGE

Angle at my table

smilerynker

AprilApril

Isabelles blogg

Doredoris

fingerspitzengefuhl

pellas pärlor

trasselfofs

hannanonien

RSS 2.0